Gode råd til at holde varmen

Kniber det med at holde huset eller lejligheden ordentlig opvarmet i de kolde måneder af året? Et hjem skal være trygt og hyggeligt, og det er det bestemt ikke, hvis man er nødt til at pakke sig ind i dyner døgnet rundt, for at kunne holde varmen. Derudover kan det helbredsmæssige konsekvenser, hvis ikke der er et varmt indeklima.

7 tips til at holde varmen om vinteren

Herunder får du syv gode råd til at holde varmen om vinteren. Små forbedringer og justeringer kan ofte give store resultater, og det behøver nødvendigvis ikke at være en stor økonomisk udgift at sørge for, at der rart og lunt i hjemmet året rundt.

– Få råd til at skabe et bedre og varmere indeklima

1. Brug alle hjemmets radiatorer

Selvom det kan virke ulogisk, at det er billigere at have gang i alle husets radiatorer i stedet for et par stykker, så er det faktisk sandt. Hvis du kun tænder få radiatorer, får du en mere ustabil fordeling af varmen og en højere varmeregning.

2. Hold radiatorerne frie

Sørg for, at du ikke har store møbler som f.eks. en sofa eller et klavr stående klods op og ned af en radiator. På den måde afgiver radiatoren nemlig meget mindre varme, og varmen har svært ved at komme ud i hele rummet. Det er derfor vigtigt, at der ikke står nogen møbler foran, men kan det ikke undlades,  anbefales det at der er mindst 15 cm fra radiatoren til møblet.

3. Træk gardinerne for om natten

Det er vigtigt at trække alle gardiner for om natten, da de udover at holde værelset mørkt er med til holde kulden ude fra vinduerne. Omvendt er det selvfølgelig vigtigt at trække gardinerne fra igen om dagen, så den sol, der titter frem, kan hjælpe med at give varme.

4. Luft ud

Det kan virke bagvendt, at det giver et godt og varmt klima at lufte ud i de kolde måneder, men det er faktisk sandt. Man skal huske at lufte ud i 2-5 min. mindst een gang om dagen, i de aller koldeste måneder, og sørge for at varmen er slukkes imens. Kold og frisk luft er nemmere at varme op end gammel, indelukket luft, og derfor kan det spare sig både for varmeregningen og for indeklimaet at lufte ud hver eneste dag.

5. Luk alle hasper

Alle vinduer lukkes med to hasper, men der er mange som glemmer at lukke begge to. Tjek derfor efter, at alle hasper er lukket, så der ikke siver unødig meget koldt luft ind ad vinduerne.

6. Luk døren til kolde rum

Hvis du foretrækker, at nogen rum i hjemmet er koldere end andre, som f.eks. soveværelset, er det vigtigt altid at holde døren lukket ind til værelset. Ellers kan det skabe træk i huset, og hvis når den kolde og varme luft møder hinanden, kan det give risiko for skimmelsvamp.

7. Brug evt. en elradiator i vintermånederne

Hvis du går og fryser hver dag, men ikke har hul i økonomien til at få gjort store ændringer så som opsat en ekstra radiator, sat nye og tætte vinduer i m.m., så er en god løsning at investere i en elradiator, og supplere med denne i de koldeste måneder.